Clinical Training

Clinical Training

Περνώντας τα χρόνια η ζωή γίνεται ομορφότερη. Η σοφία και οι εμπειρίες της είναι τα πολύτιμα όπλα που αποκτά κανείς για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της. Ένα από τα βασικότερα αποφθέγματα – αποτέλεσμα εμπειριών -που πρέπει να σηματοδοτεί την ζωή του κάθε ανθρώπου και έχει εφαρμογή σε διάφορα θέματα αλλά κυρίως στην υγεία είναι ότι το να προλαμβάνεις είναι πολύ καλύτερο από το να θεραπεύεις. Η σημασία αυτού του αποφθέγματος γίνεται όλο και πιο εμφανής όσο περνάνε τα χρόνια.

Για του λόγου το αληθές ας αναφέρουμε κάποια τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως να εμφανιστούν σε άτομα που ζουν την δεύτερη και πιο όμορφη νιότη τους. Αλλαγές στο καρδιοαγγειακό, μυοσκελετικo ,ενδοκρινικό σύστημα. Μερικές κοινές παθήσεις που εμφανίζονται είναι οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση παθήσεις που έχουν σχέση με το αναπνευστικό, διαβήτης, σεξουαλικές δυσλειτουργίες εμμηνόπαυση στις γυναίκες και ανδρόπαυση στους άνδρες. Ποιοί παράγοντες όμως μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιου είδους ασθενειών; Πρώτα από όλα είναι η υγιεινή διατροφή η σωματική άσκηση η διακοπή του καπνίσματος, η ελάχιστη χρήση αλκοολούχων ποτών. Όλες αυτές οι τακτικές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παρουσίασης ενός η και όλων των παραπάνω προβλημάτων. Tι γίνεται όμως σε περιπτώσεις όπου ο οργανισμός είναι ήδη βεβαρυμμένος από μία πάθηση ή και η ηλικία του ατόμου που θέλει να ασκηθεί είναι λίγο μεγαλύτερη; Σε αυτές τις περιπτώσεις ο φυσικοθεραπευτής σας, είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να σας βοηθήσει φτιάχνοντας ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για εσάς έτσι ώστε να προλάβετε τα προβλήματα και όχι να τα λύσετε.

Δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης. Σταδιακά το πρόγραμμα αυτό θα σας ενδυναμώσει θα καλυτερεύσει την ευκινησία σας και γενικά θα απογειώσει την ποιότητα της ζωής σας σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε.

Πως μπορείτε να βελτιώσετε την κινητικότητα σας αλλά και να έχετε πλήρη διαχείριση του πόνου (για ηλικίες άνω των 60 ετών):

  1. Μετά από μία συνολική αξιολόγηση, έτσι ώστε να αναγνωριστεί το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, καταστρώνεται ένα πρόγραμμα ασκήσεων από τον φυσικοθεραπευτή σας που απαρτίζεται από ισομετρικές και ισοτονικές ασκήσεις.
  2. Σε περιπτώσεις όπου έχουν διαγνωστεί από γιατρό ασθένειες που έχουν σχέση με το καρδιοαναπνευστικό πρώτα ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας και αφού αυτός συναινέσει τότε ελάτε σε επαφή με τον φυσικοθεραπευτή σας για την κατάστρωση του προγράμματος.
  3. Καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος η διατροφή σας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο και γνωστοποιείστε του το πρόγραμμα άσκησης που θα ακολουθήσετε έτσι ώστε να σας φτιάξει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής.
  4. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος να είστε πιο κινητικοί π.χ. να περπατάτε πολύ περισσότερο από πριν.
  5. Βρείτε ασκήσεις που πραγματικά σας αρέσουν πολύ και κάντε τις όσο πιο συχνά μπορείτε.
  6. Επενδύστε σε ένα καινούριο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Αυτό θα σας αυξήσει την όρεξη σας για περπάτημα καθώς επίσης θα μειώσει και το κίνδυνο να τραυματιστείτε.
  7. Βρείτε ένα φίλο/η για να γυμνάζεστε μαζί. Πάντα η παρέα βοηθά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οπλιστείτε με κέφι και όρεξη για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή και ξεκινήστε το εξατομικευμένο δικό σας πρόγραμμα γυμναστικής. Είναι σίγουρο πως πολύ σύντομα θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας γι’ αυτή σας την απόφαση.