Εξάσκηση την άνοιξη

Εξάσκηση την άνοιξη

Άνοιξη η εποχή που τα πάντα αλλάζουν, αναζωογονούνται, καθετί το παλιό αντικαθιστάται με κάτι νέο. Η ίδια η φύση μας καλεί να σηκωθούμε από τον καναπέ να βγούμε έξω και να επιδοθούμε σε διάφορες δραστηριότητες που θα βελτιώσουν την σωματική μας κατάσταση.

Συνήθως την άνοιξη ξεκινάμε συστηματικά μια σωματική δραστηριότητα η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι δυνατόν να γίνει το χειμώνα λόγω κακών καιρικών συνθηκών αλλά ούτε και το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Είναι η εποχή που ενδείκνυται για αθλητικές δραστηριότητες εκτός κλειστών χώρων (σπίτι, γυμναστήριο) ,έτσι ο αθλούμενος έχει την αίσθηση ότι ξεφεύγει από το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι η κατάλληλη εποχή για να βελτιώσει κάποιος την φυσική του κατάσταση αλλά και να επαναφέρει μέσω αυτής την ψυχική του ηρεμία.

Πίσω όμως από την έναρξη της από πολλούς, ευχάριστης αλλά και απότομης καταπόνησης μυών και συνδέσμων, κρύβονται αρκετοί κίνδυνοι τραυματισμών. Ειδικά όταν το άτομο που αποφασίζει να ξεκινήσει μία οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα είναι εποχιακά αθλούμενο , με άλλα λόγια αθλείται 2 με 3 μήνες κάθε χρόνο και μόνο.

Για την αποφυγή πιασιμάτων, μικροτραυματισμών που θα μειώσουν τον ενθουσιασμό για συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά κυρίως δεν θα επιτρέψουν στον αθλούμενο να ευχαριστηθεί το πρόγραμμα του, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες που επιτρέψουν στον αθλούμενο να έχει καλύτερα αποτελέσματα αλλά και να γυμνάζεται με ασφάλεια.

Πρώτο και κύριο μέλημα του αθλούμενου θα πρέπει να είναι η σταδιακή αύξηση της ποσότητας αίματος αλλά και οξυγόνου στους μύες ειδικά σε αυτούς που πρόκειται να καταπονηθούν περισσότερο. Είναι παράλογο να απαιτούμε από τον οργανισμό μας να δουλέψει απότομα σε πολύ μεγάλη ένταση. Ο τραυματισμός είναι μια αναμενόμενη αντίδραση του. Η διαδικασία της σταδιακής αύξησης της έντασης της άσκησης ονομάζεται προθέρμανση και είναι απαραίτητη για την ασφαλή συνέχεια της. Η οποιαδήποτε μορφή πόνου κατά την διάρκεια της άσκησης είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Ποτέ δεν θα πρέπει να συνεχίζεται η οποιαδήποτε άσκηση αν υπάρχει πόνος. Αν μάλιστα ο πόνος υπάρχει και μετά την διακοπή της τότε θα πρέπει ίσως να αναβληθεί κάθε είδους άσκηση .Αυξημένη προσπάθεια δεν σημαίνει προσπάθεια με πόνο.

Στόχος του αθλούμενου δεν θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επίτευξη επαναλήψεων ή ταχύτητας –αντοχής .Στόχος είναι η δυνατότητα της συνέχισης του προγράμματος άθλησης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο μυαλό του αθλούμενου θα πρέπει να υπάρχει ένας και μόνο στόχος. Να αθλείται για όλο το χρόνο με συνέχεια, συνέπεια και ασφάλεια.

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σωματικής άσκησης που όμως πολλοί από τους αθλούμενους αμελούν να εκτελέσουν είναι η αποθεραπεία. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε πως όσο πολύτιμος είναι ο ρόλος της άσκησης για την καλή πορεία της υγείας μας άλλο τόσο είναι πολύτιμος και ο ρόλος της αποθεραπείας. Η έλλειψη της μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα τραυματισμών που ενδεχομένως να μας ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να εκτιμήσουμε πλήρως το ρόλο της θα πρέπει πρώτα απ ΄όλα να καταλάβουμε τι σημαίνει αποθεραπεία.

Αποθεραπεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χαλάρωση του οργανισμού μετά από έντονη άσκηση. Με άλλα λόγια είναι η επαναφορά του οργανισμού στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την άσκηση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 10 έως και 50 λεπτά ανάλογα με το επίπεδο της εκγύμνασης του αθλούμενου της αλλά και της έντασης της άσκησης που έχει προηγηθεί. Ουσιαστικά μέσω της αποθεραπείας γίνεται πιο γρήγορα η απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως μετά από έντονη άσκηση. Το γαλακτικό οξύ είναι υπεύθυνο για την αίσθηση πιασίματος που μας δημιουργείται μετά την έντονη άσκηση. Η πιο ουσιώδης λειτουργία της αποθεραπείας είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς του αίματος από τα άκρα όπου είχε συγκεντρωθεί κατά την περίοδο της άσκησης, στην καρδιά. Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι αποθεραπείας είναι το ελαφρύ τρέξιμο (30% της μέγιστης έντασης ) για 5 με 10 λεπτά όπως επίσης και οι διατάσεις οι οποίες διευκολύνουν στην ομαλή επαναφορά των μυών στην προ της άσκησης κατάσταση.

Σας εύχομαι ευχάριστη ασφαλή και ανταποδοτική εξάσκηση.