5 Λύσεις για την ακράτεια ούρων

5 Λύσεις για την ακράτεια ούρων

5 Λύσεις για την ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι ένα σύμπτωμα του ουροποιητικού συστήματος  που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστο ανθρώπων και επηρεάζει την κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή τους. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη έμφαση στις μεγαλύτερες και με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στις γυναίκες. Ανά διαστήματα οι ειδικοί έχουν αναφερθεί σε διάφορες λύσεις για την ακράτεια ούρων. Συγκεντρώσαμε τις πέντε πλέον διαδεδομένες και σας τις παρουσιάζουμε.

#1. Εκπαίδευση ουροδόχου κύστης

Η πρώτη από τις λύσεις για την ακράτεια ούρων αφορά την εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά. Πιο συγκεκριμένα, με την μέθοδο αυτή ο πάσχων εκπαιδεύεται μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σταδιακών και τακτικών ουρήσεων. Στόχοι της μεθόδου αυτής είναι:

  • H διόρθωση λανθασμένων μοντέλων συνηθειών ούρησης
  • O έλεγχος της επιτακτικότητας
  • H παράταση των διαστημάτων μεταξύ των ουρήσεων
  • H αύξηση της χωρητικότητας της ουροδόχου κύστης
  • H μείωση των επεισοδίων ακράτειας
  • H ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον έλεγχο της λειτουργίας της κύστης από τον ασθενή

 

Κύριο αρνητικό της μεθόδου αποτελεί η ασυνέπεια του ασθενούς στο πρόγραμμα καθώς και η διάρκεια του προγράμματος σε συνδυασμό με την εμφάνιση των αποτελεσμάτων.

#2. Φαρμακευτική θεραπεία

Κύρια φάρμακα αντιμετώπισης του προβλήματος είναι τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα. Ως αποτέλεσμα έχουν την αύξηση της χωρητικότητας της ουροδόχου κύστης, της αύξηση των διαστημάτων μεταξύ των ουρήσεων και την μείωση των συσπάσεων που οδηγούν σε ακούσια ούρηση. 

Η πιο συχνή παρενέργεια της θεραπείας αυτού του είδους είναι η στοματική ξηρότητα που προκαλείται. Δυσκοιλιότητα, πρόβλημα στην όραση, κόπωση και γνωστική δυσλειτουργία είναι παρενέργειες που επίσης μπορεί να εμφανιστούν.

#3. Ασκήσεις ενδυνάμωσης πυελικού εδάφους

Μπορούν να εφαρμοστούν :

  • Για πρόληψη της ακράτειας σε περιπτώσεις εγκύων πριν ή μετά τον τοκετό
  • Σε άνδρες οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση προστάτη
  • Ως μέθοδος αποκατάστασης μετά από χειρουργείο. Ενδυναμώνουν και γυμνάζουν το πυελικό έδαφος σταθεροποιώντας την θέση της ουρήθρας. 

 

Αποτρεπτικός παράγοντας χρήσης αυτής της μεθόδου είναι ο αριθμός των επαναλήψεων που χρειάζονται έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι εμφανή.

#4. Χειρουργική θεραπεία

Η πιο επεμβατική λύση αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων είναι η χρήση της χειρουργικής θεραπείας. Μια ταινία ελαφριάς στήριξης της ουρήθρας τοποθετείται ακολουθώντας μια χειρουργική επέμβαση με μερική ή ολική νάρκωση. Παρότι η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρή, ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθεια.

#5. Θεραπεία με Incontinence chair

Στις λύσεις για την ακράτεια συγκαταλέγεται και η μέθοδος Incontinence Training. Συγκεκριμένα, με την χρήση του μηχανήματος Incontinence chair επιτυγχάνεται η εκγύμναση του πυελικού εδάφους πολύ πιο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Με την σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους, η αντιμετώπιση της ακράτειας καθιστάται εφικτή χωρίς καθόλου πόνο και καταβολή προσπάθειας  από τον πάσχοντα. To Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο Παντελής Ι. Κυριάκης προτείνει την χρήση της Incontinence chair για την καταπολέμηση της ακράτειας.

Γιατί να επιλέξετε την Incontinence chair;
  1. Σε αντίθεση με άλλες μη-χειρουργικές μεθόδους, η Incontinence chair είναι μη-επεμβατική μέθοδος και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ο πάσχον να αφαιρέσει τον ρουχισμό του.
  2. Ο τρόπος με τον οποίο γυμνάζει το πυελικό έδαφος είναι ο ίδιος με άλλες μεθόδους. Η βασική διαφορά είναι ότι η Incontinence chair γυμνάζει πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το πυελικό έδαφος.
  3. Δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια από τον “χρήστη” της καθώς ο μηχανισμός της επιδρά άμεσα και απευθείας στο πυελικό έδαφος.
  4. Καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αυξηθεί και ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, οι 30λεπτες συνεδρίες που χρειάζονται με την χρήση της Incontinence chair είναι αρκετές για να είναι εμφανή τα αποτελέσματα. Χρειάζονται 4 με 6 συνεδρίες  και η βελτίωση θα είναι εμφανής.

 

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακράτειας ούρων, η Incontinence chair είναι η ιδανική λύση για εσάς και θα τη βρείτε στο Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο Παντελής Ι. Κυριάκης.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 901 2271 για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Το έμπειρο προσωπικό μας θα απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση.