Εγκεφαλική παράλυση

εγκεφαλική παράλυση

Εγκεφαλική παράλυση

Εγκεφαλική παράλυση

Η σπαστική εγκεφαλική παράλυση αποτελεί τον πιο συχνό τύπο εγκεφαλικής παράλυσης με ποσοστό εμφάνισης έως και 89%.

Προκαλείται από βλάβη του πυραμιδικού συστήματος (φλοιονωτιαία οδός), η οποία περιγράφεται και ως σύνδρομο του ανώτερου κινητικού νευρώνα. Έτσι, τα κυριότερα προβλήματα στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση είναι κινητικά.

Η παράλυση εκδηλώνεται με συχνότητα 1,0-2,5/1000 παιδιά που γεννιούνται ζωντανά. Πρόκειται για την διαταραχή του ελέγχου εκουσίων κινήσεων, όπου μία ομάδα μυών, υπερτερεί σε δράση έναντι δεύτερης ανταγωνίστριας ομάδας. Η σπαστική μορφή είναι η συχνότερη μορφή.

Χαρακτηριστικά κλινικά σημεία είναι:

  1. Σπαστικότητα των άνω ή κάτω άκρων: Σύγκαμψη αγκώνος, πρηνισμός αντιβραχίου, κάμψη τού καρπού, προσαγωγή αντίχειρος, κάμψη και προσαγωγή ισχίων, σύγκαμψη γονάτων, ιπποποδία, βλαισοποδία άκρων ποδών, κλπ.
  2. Αύξηση των τενοντίων αντανακλαστικών (σπαστικά αντανακλαστικά).
  3. Κλόνος του άκρου ποδός.
  4. Θετικό σημείο Babinski.
  5. Ενίοτε υπάρχει διαταραχή όρασης και ακοής.

 

Η φυσικοθεραπεία είναι η ιδανική στη βοήθεια των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, καθώς βελτιώνονται οι φυσικές τους λειτουργίες. Ακόμα, οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν τους ασθενείς να μείνουν ενεργοί και υγιείς, όπως επίσης να γίνουν άνετοι στην εκτέλεση καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

Στο Φυσικοθεραπευτικό μας Κέντρο έχουμε τα εξειδικευμένα μηχανήματα που βοηθούν ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους, όπως στο περπάτημα, στον χειρισμό αναπηρικής καρέκλας, στη μετακίνηση στο μπάνιο, στο κρεβάτι και στο αυτοκίνητο.

 

Εαν χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού, καλέστε μας στο 2109012271