Ακράτεια ούρων: Αίτια και αντιμετώπιση

Ακράτεια ούρων: Αίτια και αντιμετώπιση

Ακράτεια ούρων: Αίτια και αντιμετώπιση

Ως ακράτεια ούρων, σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία Εγκράτειας (International Continence Society -ICS), ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων. Αποτελεί πολύ συχνή πάθηση ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες επηρεάζοντας την ποιότητα της κοινωνικής τους ζωής. Κύριες μορφές της ακράτειας ούρων είναι:

  • Η ακράτεια από προσπάθεια (stress urinary incontinence) 
  • Η επιτακτική ακράτεια (ερεθιστική ή ακράτεια από έπειξη, urge urinary incontinence)
  • Η μικτού τύπου ακράτεια (mixed urinary incontinence)
  • Η ολική ή συνεχής ακράτεια
  • Η ακράτεια από υπερπλήρωση

 

Παρότι κάθε μορφή ακράτειας χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης, οι πιθανές αιτίες εμφάνισής της συνοψίζονται στις παρακάτω.

Ανατοµικές αλλοιώσεις που επέρχονται µε το χρόνο

Χωρίς να είναι απόλυτα αποσαφηνισµένος ο παθογενετικός µηχανισµός, η πρόπτωση µήτρας µε συνοδό ορθοκήλη ή κυστεοκήλη, καθώς και τα ινοµυώµατα, συνδέονται µε την εκδήλωση ακράτειας ούρων.

Παχυσαρκία

Σύμφωνα με μελέτες, η ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε άτομα τα οποία εμφανίζουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας από τον μέσο όρο ή είναι υπέρβαρα. Ειδικότερα για τα παχύσαρκα άτοµα του γυναικείου φύλου, ο κίνδυνος ανάπτυξης ακράτειας είναι 4,2 φορές µεγαλύτερος απ’ ό,τι για τις γυναίκες µε σωµατικό βάρος εντός των φυσιολογικών ορίων.

Νόσοι των πνευµόνων και κάπνισµα

Το κάπνισμα και παθήσεις όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εµφύσηµα αυξάνουν την πιθανότητα εµφάνισης ακράτειας ούρων. Αν και ακριβής μηχανισμός σύνδεσης του καπνίσματος με την ακράτεια δεν έχει εντοπιστεί, είναι πιθανό ο βήχας των καπνιστών να προκαλεί ακράτεια µέσω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Οικογενής προδιάθεση

Ο κίνδυνος εμφάνισης ακράτειας ούρων αυξάνεται εάν υπάρχει προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό. Πιο συγκεκριμένα, γυναίκες  µε οικογενειακό ιστορικό έχουν έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια, με την ηλικία να παίζει επίσης σημαντικό παράγοντα. Όσο μεγαλύτερη ηλικιακά είναι μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος.

Χρόνια δυσκοιλιότητα

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε επίσχεση ούρων και ακράτεια από υπερπλήρωση εξαιτίας αύξησης της αντίστασης στην έξοδο των ούρων, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στους ηλικιωμένους άντρες λόγω προστάτη. Αντιστοίχως, η χρόνια δυσκοιλιότητα στις γυναίκες μπορεί να επηρεάσει το πυελικό έδαφος εμποδίζοντας τους μύες να κάνουν τις απαραίτητες συσπάσεις.

Φάρµακα και ουσίες

Συνήθως οι φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούν οι ηλικιωμένοι (π.χ. αντικαταθλιπτικά) έχουν ως παρενέργεια την ακράτεια ούρων. Αντίστοιχα, ουσίες που καταναλώνονται καθημερινά και έχουν διουρητικές ιδιότητες, όπως καφεΐνη, αναψυκτικά με ανθρακικό και ζάχαρη, μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου ακράτεια ούρων

Γυναικολογικοί- µαιευτικοί παράγοντες

Γυναίκες που έχουν κυοφορήσει παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας ούρων. Το μέγεθος της ακράτειας εξαρτάται από τον αριθμό των γεννήσεων. Δεν είναι γνωστό εάν ο τοκετός, το μέγεθος του εμβρύου ή οι μαιευτικοί χειρισμοί είναι παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση της, όμως το πολύ μικρό ποσοστό εμφάνισης ακράτειας ούρων σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή καθώς και το μικρό ποσοστό εμφάνισης της σε άτεκνες ηλικιωµένες γυναίκες που δεν κυοφόρησαν ποτέ, επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό. 

Χειρουργεία και ακτινοβολία πυέλου

Η σχέση των χειρουργικών επεµβάσεων της πυέλου µε την ακράτεια των ούρων δεν έχει ακόµα διευκρινιστεί με εξαίρεση κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, εµφάνιση ακράτειας φαίνεται να παρουσιάζεται σε συγκεκριμένα είδη υστερεκτοµής όπως στην κοιλιακή υστερεκτοµή. 

 

Ακράτεια ούρων: Η αντιμετώπιση

Στο Φυσικοθεραπευτικό μας Κέντρο διαθέτουμε το πρωτοπόρο μηχάνημα Incontinence Chair, το οποίο με την χρήση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας βοηθά στην καταπολέμηση της ακράτειας ούρων. Το Incontinence Chair μετατρέπει την διαδικασία “εκγύμνασης” σε πιο φιλική και εύκολη έχοντας γρηγορότερα αποτελέσματα σε σχέση με τις καθιερωμένες μεθόδους αντιμετώπισης.

Πιο συγκεκριμένα, η Incontinence chair είναι μια καινοτόμος και μη επεμβατική τεχνική. Κάθε συνεδρία διαρκεί 30 λεπτά στην οποία προκαλούνται 20.000 μυϊκές συσπάσεις και ισοδυναμεί με 5,5 ώρες γυμναστικής άσκησης. Συνήθως απαιτούνται 4 με 6 συνεδρίες ανά 3 ή 7 ημέρες ανάλογα με την περίπτωση και τα αποτελέσματα είναι ορατά από τον πρώτο μήνα.

Εάν πάσχετε από ακράτεια ούρων, κάντε το επιπλέον βήμα που χρειάζεται για να βελτιωθεί η καθημερινότητά σας. Είμαστε εδώ για εσάς!

Καλέστε μας στο 210 901 2271 και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία.